Türk hukukunda yabancı terimi, gerçek kişiler, tüzel kişiler (mesela şirketler) ya da yabancı sermayeli Türk şirketler için kullanılabilir. Yabancı yatırımcılar 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda bahsi geçen şekilde istisnai yoldan, sonradan Türkiye’ye yatırım yaparak Türk vatandaşlığı kazanabilirler. Ancak vatandaşlık başvurusunun belli koşullarda, gerekli evrakların hazırlanarak, belirli bir prosedür takip edilerek, doğru sürelerde ve doğru mercilere yapılması gerekmektedir. Bu şartların sağlanmasında Türk hukukunda değişiklikler yapılmakta, bu değişikliklerin güncel şekilde takip edilmesi ve uygulanması başvuruların olumlu sonuçlanmasında oldukça etkilidir.
Türk hukukunda yabancıların yatırım yolu ile Türk vatandaşlığı kazanması ile ilgili yasal düzenlemeler; 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu, Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Eylül 2018 tarihli 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı, Aralık 2018 tarihli 418 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ve Ocak 2022 tarihli 5072 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı yer almaktadır. Öncelikle 2018 yılında yatırım yolu ile vatandaşlık kazanmada çok önemli, kolaylaştırıcı değişiklikler yapılmıştır.
Henüz çok yeni olan Ocak 2022 tarihli 5072 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yatırım yolu ile vatandaşlık hususu son şeklini almıştır. Son yapılan değişikliklerle yapılacak döviz yatırımının Türk Lirası karşılığı kaldırılmıştır. Yani yabancıların Türkiye’de yatırımlarını artık sadece döviz olarak yapmaları gerekmektedir. Son hali ile değişiklikler şöyle olmuştur;
Görüldüğü üzere bu değişiklikten önce yapılacak yatırımların Amerikan Doları, karşılığı döviz ya da Türk Lirası olarak yapılabileceği düzenlenmiş iken bu Ocak 2022 değişikliği ile Türk Lirası ibaresi kaldırılmıştır. Ayrıca devamında; yukarıdaki yatırımları yapacak yabancıların işlem öncesinde döviz tutarlarını Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya satacağı ve bu bankaca da Merkez Bankasına satılacağı belirlenmiştir. Satım sonucu elde edilen Türk Lirası tutarlar mevduat tutma şartı ile yapılan işlemlerde Türk Lirası mevduat hesabında devlet borçlanma araçları yoluyla gerçekleştirilen işlemlerde ise devlet borçlanma araçlarında üç yıl süre ile tutulacaktır. Ayrıca bu konuya ilişkin usul ve esaslar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasınca belirlenecektir.
Yukarıda belirtilen yatırım şartları yerine getirildikten sonra ilgili kurumdan Uygunluk Belgesi alınması gerekmektedir. Uygunluk belgesi asgari yatırım şartının sağlandığını tespit etmek amacıyla ilgili kurumlarca düzenlenen belgedir. 6458 sayılı Kanun’un 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca kısa dönem ikamet izni alınması da gereklidir. Uygunluk belgesinin alınması ve kısa dönem ikamet izni ardından ikamet edilen İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Uygunluk belgesinin alınması, kısa dönem ikamet izni kartının teslim alınması ve vatandaşlık başvurusu için gerekli bilgi ve belgelerin sunulması yabancının ülkeye girişine ihtiyaç olmaksızın özel vekâletname ile bu hususun vekâletnamede açıkça yazılmış olması durumunda uzaktan sonuçlandırılabilir.